Allegoriset adventit

Adventti tarkoittaa saapumista, vaihetta ajassa, rituaalia, joka jaksottuu neljään sunnuntaihin. Joulukuun rituaalihan on edennyt yhdestä adventtikynttilästä neljään. Olen jo monen vuoden ajan mukaillut näitä numeroita allegosisin tehtävin, niin että ensimmäisenä adventtisunnuntaina etsin jotain mitä on yksi.

Tuleminen, saapuminen, adventum, ill arrive, it arrives,  vihjaa adventin yhteydessä siihen, että ajan lahjaa on jaettu meille koko joulukuun ajan. Neljässä vaiheessa saamme adventin, ja sen että ajan myötä tapahtuu ensin yksi ja sitten kaksi, kolme ja neljä. En ole vielä onnistunut näissä allegorioissani nappaamaan tapahtumien 1 – 4 volyymia, toistaiseksi olen nauttinut asioista, joita on luonnostaan tietty lukumäärä.

ENSIMMÄINEN ADVENTTI etsin asiaa, joka rakentuu ykköselle, monolle, minulle, ensimmäiselle sekä avaukselle.  Tulemiseen viittaavista avauksista lupaavin adventtimerkki on ”Hei”. Se on otsikko meilissä, vielä silloin vieraalta ihmiseltä,  se oli tutustumisen aloitus, avaus.

Mattoon tarttunut rusina löytyi helposti, varsinkin kun satuin muistamaan rusinan merkityksen adventtina.  Rusinat tultiin tuntemaan pyhiinvaeltajien tuliaisina, siksi se on klassinen merkki: rypäle joka on poimittu Betlehemistä, tullut rusinapussissa pohjoiseen, pudonnut ja muuttunut osaksi ornamenttia matossa.

Kummipojan ensimmäinen finni ei ole sen vähäisempi.  Ensimmäinen alkavan mullistuksen merkki, poika on muutoksen tilassa, ja se puskee jo ihon läpi.

Nämä ovat allegorisia leikkejä. En halua valittaa vertauskuvallisen kerronnan vähyydestä maassamme, haluan vain muistuttaa, että vähäpätöiseltä vaikuttavissa asioissa se odottaa ja piilee kunnes pääsee tulemaan esiin.

Lämpösäde

Yksi kärpänen ja kadonnut asia

Mattoon juuttuneesta rusinasta

Tää minun nuppini

Ensimmäinen puudutus

TOISENA ADVENTTINA odotan millainen kakkonen eteeni tulee: kirjoitan jotain paperille jossa on kaksi erottamatonta puolta, kuten myös huulissa on. Kirjoitan myös parille, suhteelle, duolle, sinulle, veljelle, siskolle, ystävälle. Kirjoitan myös silmille, korville, huulille, käsille, jaloille. Ja vielä minun tulisi kirjoittaa kättelylle, vuorottelulle, dialogille perustuvia allegorioita.

Käteen tarttuminen: toinen

Kaksi ei voi mennä yhteen

Hilloa valui kirjeelle: kaksi tahraa

Toinen sukupuoli

KOLMANTENA ADVENTTINA odotan trion ilmaantumista, että se nousisi jostain mitättömästä, niin että kirjoitetan jotain kolmelle kaverukselle. kolmannelle silmälle, kolmannelle pyörälle, kolmannelle jalalle.

Kolmas karva olkoon merkkinä

Kolme käpälän jälkeä

Imurille kolmas pistoke

Kolme sanaa kerrallaan

NELJÄNTENÄ ADVENTTINA kirjoitan jotain laatikolle, huoneelle, tontille, kontille, standardille