Jumalat ja helteenit rantavedessä

POSEIDON PEUHAA VEDESSÄ

ATHENE HALUAA RIISUUTUA

APOLLO JA LIIAN KIRKAS KESKIPÄIVÄ

VENUKSEN PALVONTAA KUUMINA ÖINÄ

ARTEMIS JA VAPAAT UIMAPAIKAT

ENTÄ VAAHTO, JOSTA AFRODITE SYNTYI

AFRODITE KOSKETTELI MIEHEN RIEKALEIKSI

FAIDRA, AURINGON POLTTAMAT KASVOT

SAPFO EI KATSO MEITÄ

MYYTTI, ELI SE MIKÄ HOUKUTTAA KERTOMAAN

KUKKIMINEN, TUOKSU JA LÖYSÄ PUNOS

NEPTUNALIA, LUONNON HELMAIN ALLA

SOL INVICTUS, AURINKO JA MAGIA

ADONIS OPPII RAKKAUDEN JUTUT

MIKSI ADONIS ON NIIN SOLAKKA

METAMORFOOSI JA HALU OLLA KOSKEMATON

CATULLUKSEN KOSKETTELUA

JOHDANTO

HELTEET – viimeinkin meistä tulee taas helteenejä eli helleenejä. Rantavedessä jumalatat ja ihmiset kohtaavat.

Olemme helteejejä. Tämä sanaleikki on tosi sikäli kun muinaisten kreikkalaisten helleenistä kautta sanotaan täydessä valossa olemassa oloksi.  Aurinko tunnettiin, oli kirkasta ja kuumaa eikä Zeus tehnyt muuta kuin tapaili naisia, jotka useimmiten olivat juuri menossa uimaan.  No, Zeun salamannopeaa penetraatiota ei kannata kuvata saippuaoopperan latteuksin, parempi vain hyväksyä että valon hetki menee yli meidän ymmärryksemme.

Helleenistä kulttuuria on luonnehdittu kirkkaan keskipäivän, loistavan olemassaolon ja varjottomuuden ajaksi. Olemisen kirkas keskipäivä (Éndios) saapuu kun maa lämpenee ja ”säihkyvämmin kuin lasi loistaa taivas”.  Sanan perustana on dios joka viittaa kirkkaaseen ja loistavaan, erottelematta sitä onko valo kirkasta tai onko jokin henkilö loistava.

Zeus on valoa valossa, ja hänen penetraationsa maan naisiin tapahtuu salaman iskun tavoin. Siitä helleenit kertoivat tarinoita yhä ja yhä uudestaan.

Mutta Semele, maan hedelmällisyyden hahmo  joutui Zeun panemaksi pimeässä.  Siementä ei kätketty multaan Semelen hedelmöittämiseksi, vaan Zeus antoi kukoistuksen vailla hedelmää, kuin luonnon vehreyden.  Roberto Calasson kertomana tuo pimeys oli antoisaa: ensin  Zeus oli miehen muotoinen härkä, sitten pantteri ja sitten nuorukainen,  ja lopuksi hän otti käärmeen muodon ja suuteli Semeleä huumaavasti.

Mutta sitä ennen Semele oli uimassa. Hän ajoi muuleja jokirannassa ja laskeutui kaislojen suojassa jokeen.

”Hän ui lapsuudesta tutun joen vedessä vastavirtaan, pää pystyssä. Ylhäällä lemmennuolen osuman saanut Zeus tarkasteli kylpevää Semeleä. Hän tuijotti jokea ja uimaria. Emäntäänsä kärsivällisinä odottavat muulit katsoivat Semeleä, ja Zeus katsoi häntä. Jumalan katse liukui märällä iholla sormenpäistä paljaalle kaulalle, pidättäytyen vain lantion salaperäisestä näystä, ja pysähtyi povelle, joka välkehti kuin haarniska, Rintojen nupuista lensi teräväkärkisiä keihäitä suoraan Eroksen repäisevään haavaan. Zeus värisi. (Roberto Calasso: Kadmoksen ja Harmonian häät, 111).

Uiminen ja vedessä peuhaaminen on niin keskeistä helleenisessä tarinastossa, että siihen viittaa Calasson teoksen nimikin. Kadmoksen ja Harmonian häät tapahtuvat rantavaahdossa, neidon istuessa riehaantuneen ja vedessä pärskivän härän selässä.  Se on viimeinen kerta kun ihmiset ja jumalat leikkivät yhdessä.

Sen vuoksi: helteet !