Sulamisen ihme

Maan paljastuminen tuntuu ihmeeltä. Jos joka talvi menettäisi uskonsa tähän tapahtumaan, niin joka kevät se tuntuisi ylösnousemukselta. Vanha tuttu maa,  vanhat kasvot jotka nuortuvat kevään edetessä.

Tekisi mieleni tervehtiä maata heittäytymällä mahalleen kuivan pälven kohdalla. Pillu on pälvi; löytämisen tunne, kun lumet väistyvät.  Sellainen kuului muinaissuomalaisen kevään tervehdykseen: muistan kuvan ukosta mahallaan kedolla, ja kuvateksti: tietäjä tervehtii maata.

Koen juuriani myöten lumien sulamisen. Lapsena olen kokenut kevään tulon niin voimakkaana että pelkästään sen muiston elpyminen järisyttää yhä. Tänään suorastaan ilahduin, kun jalka lipsahti vesilammikkoon: on kevät ja vettä kengässä.

En edes ihmetellyt miksi aloin lukea Eeva Kilven ”Naisen päiväkirjaa” juuri nyt; olen aina käynyt jotenkin samaa tahtia hänen kanssaan. Sattui vaan niin että hän aloitti päiväkirjansa kevään kauneimpana päivänä pääsiäisen alla, ja minä aloin lukea sitä kevään kauneimpana päivänä pääsiäisen alla liki 30 -vuotta myöhemmin.

Talven jälkiruuat: hankikanto ja kevätjää

Kevät se myllertää herneen ytimessä

Häilyvä pälvi

Miehen kevätasu

Haihtuu se valtion metalliteollisuuskin

Täällä pohjoisessa kevät ennakoidaan

Kurkien levähdys ja kevätlento

Kurkien soidintanssit

Mitä kurkien aivoissa tapahtuu

Ei ostomultaa

”Niinkuin luontosi lehteä tekisi” (Aho)

Kasvien sinuttelua

Monistettuja joutsenia

Parasta on vesi ja pehmeintä mahla