Vladimir Sorokin: Telluria

Vladimir Sorokinin parodinen romaani Venäjästä 2080, vallassa on ortodoksi-komministi ja harhainen Ruhtinas. Macchiavellin Ruhtinaan oppien mukaan hän levittää pelkoa, järkytystä, ja sekasortoa hullun miehen taktiikalla. Ohessa lukunäytteitä Telluuria-romaanin Venäjä-luvuista, sekä johdantoja niihin.

Luku 1 (kapinalliset valavat nyrkkirautoja)

”On tullut aika horjuttaa Kremlin muuria”, näillä mahtipontisilla sanoilla alkaa taas yksi kapinaunelma. Sorokinin romaanissa lässähtäneet kapinat ja mielenosoitukset ovat eräs teema, onnistuneita kapinoita ei ole. Romaanin avausluvussa kapinallisten kääpiöiden ryhmä valaa nyrkkirautoja siinä toivossa, että ihmiset saisivat niiden avulla jotain aikaan Kremlin suhteen. Myöhemmin saadaan kuitenkin tietää, että virkailijat ovat keränneet nyrkkiraudat pois.

Vladimir Sorokin: Telluuria, 1-luku kokonaan. pdf

Telluuria: luku 3 (litania)

3-luku muistuttaa poliittiseksi parodiaksi muutettua ortodoksista liturgiaa.

…puolueen ja kaikkien pyhien nimeen, kansan iloksi ja ainoastaan jos Luoja suo, maailmanlaajuinen imperialismi määrää, valistunut satanismi haluaa ja ortodoksinen patriotismi janoaa”

TELLUURIA -luku 7 (Ruhtinas on metsästysretkellä naapurivaltion päämiehen Kreivin kanssa).

Valtioidensa päämiehet keskustelevat Venäjän historiasta, ja ruhtinas kertoo juutalaisvastaisia juttuja. He kiistelevät, kunnes ruhtinas vetoaa venäjän kieleen.

Sorokin: Telluuria luku 7 -kokonaan.