Visuaalisen ja optisen metafysikka

Valon metafysiikka, vanhassa muodossaan, perustui aurinko- ja jumalakeskeisiin analogioihin, joissa valo rinnastui totuuteen. Se, mikä loistaa kirkkaana ja selkeänä kuin aurinko, on totuus.  Modernin ajan alussa painopiste siirtyi auringosta silmään. Valistus tukeutui ihmiseen ja löysi silmän: järjen ja silmävalon analogiat – näin siirryttiin optiikkaan.

Optinen idealismi, kuten Peter Sloterdjik sanoo, yhdistää ideat, totuuden ja visuaalisen. Sen perusta on Platonissa ja luolavertauksen kehotuksessa luopua varjojen vallasta ja suuntautua todelliseen, joka löytyy sieltä missä on valoa. (Sloterdjik, Der Ästhetische Imperativ 2007,68.)

Silmin nähtävän ja todellisen rinnastaminen huipentuu valistuksen tieteessä, kun silmän valta syveni ja laajeni kiikarin ja mikroskoopin myötä. Valon metafysiikka oli näin noussut toiseen potenssiin. Vaikka aurinko ei enää ole se mikä paljastaa totuuden, silti valo on yhä totuuden paljastaja.

Tätä voi pitää optisuuden voittokulkuna. Tieteen historia kertoo uudesta ajasta, jolloin tiede löysi todellisuuden ja edistyi kaukoputken, mikroskoopin avulla. Näin totuuteen pyrkiminen muuttui samaksi kuin  optisten havaintojen empiria. Tieteen usko visuaaliseen tietoon oli niin vahvaa, että Sloterdjikin mukaan voidaan puhua optisen metaysiikasta. Tämä tuntuu perustellulta, ratkaisevaksi seikaksi oli noussut auringon sijaan silmä apuvälineineen.

Luonnossa eläimillä on monenlaisia havaitsemisen tapoja, jotka ovat tarkkoja mutta eivät kiikareita tai mikroskooppeja. Niiden optiset välineet ovat moninaiset ja lisäksi ovat tutkimattomat hajuaistien alueet. Näin siis huomataan, että optisten havaintojen tuoma tieto on vain yksi tapa tietää ja muutankin tietoa voi olla. Silmän ja käden yhteistyössä olemme neroja, mutta muiden aistien alueella olemme kömpelöitä eläimiin verrattuna.

2 vastausta artikkeliin “Visuaalisen ja optisen metafysikka”

  1. Nuorena luin Spoon River-antologian kun sain sen lahjaksi. Rakastin eniten sitä Optikko-runoa. Minulla oli kaukolasit, näin lukea hyvin. Opin sen runon ulkoa. Nyt en enää muista sitä.

  2. Hi everyone , I’m Rufus.
    Welcome to my homepage . I started writing in my early school years after a creative writing assignment for my English teacher. I did creative writing for a while before I thought about doing something else.
    I had always loved doing non-fiction writing because I’m passionate about learning. When you combine writing ability with a love of learning, academic writing only makes sense as a job.
    I’m passionate about helping the students of the future in their school career. When they get too busy, I am there to help.

    Rufus – Writing Expert – http://www.technlogyreview.com Corp

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *