Verkossa, luvallanne

Portit avautuvat ja tietokone raksuu. Käynnistettäessä avautuu ohjelma toisen jälkeen, jos se sallitaan. Myös verkkoselaimen avaaminen on täynnä vaiheittaisia porttien läpäisyjä ja uusien alueiden avautumisia. Access. Kirjoittamisen renessanssi tulee ymmärrettäväksi myös tätä kautta, pääsyt ja porttien läpäisemiset huipentuvat siihen, että on ”lupa kirjoittaa” Permission.

Permission is given for all writing on the net, from email to web pages.

Netpoetic.com blogissaan Sandy Baldwin osoittaa, että permission on olennainen juttu. Verkkoteknologiaa ei tule jättää vain teknologeille koska metafysiikalla on sen suhteen myös sanansa sanottavana. Tekninen access käy muodonmuutoksen ja paljastuu luvaksi kirjoittaa.

Minun kirjoittamiseni tapahtuu teidän antamanne luvalla, sallimisenne avaamassa mahdollisuuksien tilassa ja sen avaamassa verkossa. Tunnen sen erityisesti silloin kun en saa teiltä lupaa, kun varsinainen lupa on evätty, en voi lähettää tekstiä, en pääse alueelle. Epätoivoissani toivon, että edes tallennus on sallittua, että voin copypastata tekstin ja sentään tekstinkäsittely ”suostuu vastaanottamaan” tekstin. Kuvaavaa on epätoivo, sillä teksti katoaa jos se ei saa lupaa tallentua minnekään. Yleensä silloin myös tekstin tallentaminen on käynyt hankalaksi ja edellyttää joitain hätäoperaatoita.

Permission 1 -postauksessaan Baldwin kirjoittaa kuitenkin enemmän koodista, ja siitä kuinka siirtymät ohjelmista toisiin edellyttävät ”lupaa”, ja kuinka kaikki itseasiassa rakentuu sallimukselle, joka on pääsylupien kokonaisuus.

Every directory and every file is a space of permission first, and only then a writeable or readable technical feature within the apparatus… Permission is an existential mode, a way of being for directories and files. It is often described through the “symbolic notation” of r/w/x. Permission to read (r) the file; permission to write (w) (or edit, create, re-name the file); permission to execute (x) the file.

Avaat tiedoston, kopioit sen: sinulla on mahdollisuus editoida tekstiä tai hävittää se. Olennaista tässä on se, että sinulle aukeaa kirjoitettava tila. Verkkosivut avautuvat samalla tavalla, vain kun sinulla on lupa. Jokaisessa etenemisen vaiheessa vaikuttaa lupa edetä, sinun sallitaan pääsevän sinne ja sinne. Minulla on lupa lukea, toinen sallii minun vierailuni lukijana siellä, kiitos siitä.

(2009)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *