Sus-keitto bataatista

Pehmein maku, minkä tiedän, on bataatti sos-keitossa. Kookoskerma yhtyessään porkkanan, sipulin ja bataattiperunan juureviin aineksiin saa aikaan pehmeää pehmeälle. Tähän keittoon en halua valkosipulia, en edes inkivääriä. Ollaan vaan kolmestaan bataatin, porkkanan ja sipulin kesken.

Sauvasekoittimella tehtyyn sus-keittoon kuluu tosin aina takapotku, chilin terveiset, jotka nousevat kitalakeen vasta myöhemmin, vasta lusikallisen nauttimisen jälkeen. Ikään kuin chili potkaisisi vasta kun olet lähdössä tai jo asemalla. Tämän potkun seurauksena se erityinen pehmeys pääsee kunniaansa ja sitä alkaa oitis kaipaamaan lisää.

Bataattikeittoa pidetään urbaanien naisten terveyssoppana, mutta minulla on siitä erilaisia kokemuksia. Sillä voi aloittaa rauhallisen viikonlopun, sikäli se on enemmän kuin tavallinen alkuruoka, se tarjoaa pehmeyttä.

Juureskeittojen ekspertit puolustavat höyryttämistä, välttävät tarkasti veden kosketusta, ja makujen likoamista. Toiset keittävät juurekset suoraan kookosmaidossa, mutta parhaat maut tulisivat kuitenkin uunissa paahdetuista juureksista, tosin kokemuksesta tiedän että sipulia ei saa paahtaa, silloin maku muistuttaa jo makkarakeittoa. Höyrystäminen sopii vihanneksille. Tärkeintä on että juureslohkot eivät lillu vedessä, pieni kiehuva vesiannos kattilan pohjalla on käytännöllistä, ja sopivan kokoiset juureslohkot.

Se, mikä on porkkanoiden määrä, sen määrittää bataatin koko. Liika porkkana voi nostaa keittoon makeutta, sitä turhaa thaimaalaisuutta, joka voi olla jo äitelyyttä. Siksi ymmärrän inkiväärin tai limetin käyttäjiä tässä, mutta jos haluaa pysyä vain perusmaussa, liika makeus on pidettävä kurissa toisin keinoin. Kasvisliemen suolaisuus tasapainottaa tätä. Olennainen makujen syventäjä on sipuli, sitä voi olla enemmän kuin aloittelija uskaltaa laittaa, rikkihapot kyllä haihtuvat höyryssä ja jäljelle jää vain pehmeä maku.

Minulle sos bataattikeitto ei ole arkiruokaa se on rentoutumisruokaa. Kookoskermaan perustuvat keitot eivät maistu minulle arkeja, vaan aina silloin kun haluan lempeimmän mahdollisen keiton, ja koetan olla chilin suhteen varovainen. Keittoon voi mainiosti lorauttaa hieman konjakkia lopuksi.

 – Höyrytä bataatin-, porkkanan- ja sipulinlohkot,
– lisää kasvisfondue ja soseuta juurekset
– lisää kookoskerma ja chili makua tarkistellen

(2013)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *