Kasvien sinuttelua

Minä laitan sinulle hieman enemmän multaa, vai haluaisitko mieluummin juuriesi alle jotain muuta. Näytät hieman innottomalta, haluaisitko päästä rehottamaan kuolleen ruumiinosan päällä, sinä penteleen paprika. Haluaisit jotain pahaa, jota kosketella juurillasi. Älä saata minua kiusaukseen, tiedät että sinun vuoksesi tekisin mitä muuta tahansa.

Ihminen, joka kasvattaa itse yrttejään ja kukkiaan oppii samalla sinuttelemaan kasveja. Puhella tässä ei ole merkitystä, ehkä ihminen tarvitsee sitä. Kasveille jutellaan kuitenkin sormien avulla. Sormipuhe, se on hieno, huomaamaton asia, ja kasvista tulee sinä kun se kasvaa kanssasi.

Ekofilosofit ovat jo pitkään puhuneet siitä, että luonto olisi tunnustettava subjektina. Kyse on ehkä kuitenkin puhuttelusta, sormien avulla subjektiksi tulemisesta.  Ihmisellä ja kasvilla on vanhat sopimukset, sormien ja lehtien välillä, ne ovat vanhemmat kuin tietoinen subjekti, sillä keskustelu sormien avulla.

Keskustelusopimukset kasvien kanssa elävät uinuvaa, merkityksettömänä pidettyä elämäänsä; aina joskus joku ihmettelee miksi kasvattaa paprikoita vaikka kaupasta niitä saa syötäväkseen niin halvalla. Kasvien seuran tarpeessa hän kuitenkin unohtaa asian ja käy suihkupullon avulla juttelemaan paprikan taimelleen.