Haihtuu se valtion metalliteollisuuskin

Vielä viikko sitten tuntui, että tämä talvi ei lopu koskaan, että lumi onkin ikuista, ja kohta on jo vaikea kuvitella että lunta olisi yleensä edes ollut. Mitä kaikkea on, mikä on aikanaan tuntunut todelliselta ja mikä on täysin kadonnut,

Missä ovat lumet viime talvien? 

Mitä eroa on lumivalleilla ja raskaalla metalliteollisuudella ? Jälkimmäinen haihtuu ilmaan hieman hitaammin. Kuten valtion metallitehtaat tuossa vieressä,  pysyvälle materiaalille rakentuva teollisuus haihtuu vähitellen ilmaan. Valmet, Metso, suurten paperikoneiden valmistaminen ei ole ikuista.

Kauppa, josta käyn hakemassa liemikuutioni ja näkkileipäni on entinen Valmetin työntekijöiden suosima elintarvikekauppa. Nyt se on enää piskuinen Sale, josta ohi menevät opiskelijat käyvät täyttämässä reppunsa. Yläkerrassa on vuokra-asuntoja, vielä kymmenen vuotta sitten Mörssäri oli Jyväskylän korstojen baari, Valmetin nyrkkeilijöiden, voimanostajien ja muiden raskaiden lajien miesten hallussa. Nämä miehet ovat jo eläkkeellä tai sitten menneitä, kuten heidän nyrkkeilijälegendansa Tarmo Uusivirta.

Lumet sulavat hitaasti mutta väistämättömästi, lumelle ei kukaan rakenna raskasteollisuutta.