Ei ostomultaa

Ei, ostomultaa ei missään nimessä. Multa on sekoitettava itse, ja kullekin kasvilajille omansa. Kurkut ja kurpitsat tarvitsevat hellityä ja vahvasti kompostoitunutta multaa.Hellyysmulta on kuohkeaa ja pehmeää kuin peti. Mukaan sekoitan myös kuivia kahvinporoja, se pitää kirvat ja madot pois vauvojen kimpusta.

Hautaan kuhunkin kurpitsa-ruukkuun myös sydämen, eli hieman lihaa. Kaiken lihan tie johtaa maahan ja uuteen vihannekseen. Raamatullinen vihan tie, aggresiivisuuden tie, maa odottaa sitä, purkaa jännitteet ja nostaa kurpitsat kukkaan.

Mutta tomaatilla on toinen luonto, sitä ei hellitellä, vaan sitä pitää kiduttaa. Hellitelty tomaatti tekee vain isoja lehtiä, mutta kidutettu kukkii runsaasti, kunhan sitä toisaalta palkitaan. Kuten julma isä, niin minäkin rakastan tomaattia, annan niitten juurille hiukseni, partakarvani. Sekä epsonsuolaa ja itse sekoittamaani bakteerivettä juuri ennen kukkimista.

Niin, ja olin aivan unohtaa, basilikojen taimiruukuissa sydämenä on kourallinen puuhiiltä. Siitä liukenee neutraloivia aineita, koska basilika tarvitsee oman siunatun temppelinsä, eikä kirkon takahuoneissa saa olla happamuutta.

Vastaavia ohjeita voi myös soveltaa proosan tekemiseen, sillekään ei sovi ostomulta vaan paras on sekoittaa ainekset itse.