Puutarhuri ja karhu

Karhut tulevat usein rauhallisiin pihoihin syömään marjoja pensaista tai omenia puista. Tästä kerrotaan uutisissa, sitten kauhistellaan ja metsästäjät haluavat lisää karhun kaatolupia.  Asiat eivät kuitenkaan aina ole niin kuin ensiksi luullaan, kuten vanha tarina puutarhurista ja karhusta osoittaa.

Kerrotaan yksinäisestä puutarhurista, jonka ainoana ilona olivat ruusut, mehiläispöntöt ja omenapuut. Voidaan ajatella, että tässä olisi jo ilmaistuna syy miksi karhu tuli puutarhaan (hunaja, omenat). Tarinan mukaan syynä oli kuitenkin leikillisyys ja seuranhalu.

Karhu oli nimittäin ajautunut kauas toveriestaan; se eleli niukalla reviirillään yksin, syötävää sillä oli tosin kylliksi. Karhu oli vain pitkästynyt, kun se kohtasi pihaportilla puutarhurin. Mies oli  ensin kauhuissaan. Mutta kun karhu heittäytyi selälleen kauhu muuttui ihmetykseksi. Ja kun karhu kieri hiekassa, heitteli keppiä ja nappasi sen milloin hampaisiinsa, milloin käpäliinsä miestä jo hymyilytti. Kun tämä kummallinen karhu rapsutteli viimein mahaansa ja hekotteli, mies ei epäröinyt, vaan tuli piilostaan aidan takaa – ja virnistellen mies ja karhu löivät tassua.

Mies kutsui karhun peremmälle puutarhaansa. Hänellä oli runsaasti hunajaa ja edellisvuotista omenahilloa tarjottavana. Siten mies leikki karhun kanssa, samalla tavalla kiehnaten kuten hän oli usein koiran kanssa tehnyt. Palloa he ehtivät heitellä vain hetken, sillä karhun käpälä puhkaisi oitis paksunahkaisen jalkapallon. Oikeastaan he pitivätkin enemmän painimisesta, ja vaikka harva siihen rohkenee, se on halutuin karhun ja ihmisen välinen leikki. Se, että lopuksi karhu nuolee lopuksi puutarhurin naaman leveällä, pehmeällä kielellään on pelon, nautinnon ja ystävyyden huipentuma.

Iltapäivisin, kun puutarhuri otti torkkuja riippumatossa, karhu hätisteli kärpäsiä ja ampiaisia pois miehen lähettyviltä. Kerran sattui sitten, että sinnikäs perhonen pyrki laskeutumaan miehen kasvoille. Karhu hätisisti sen tassullaan pois, mutta ilmeisesti miehen hengityksen huurut houkuttivat perhosen takaisin. Karhu alkoi vähitellen hermostua perhosen temppuiluun, eikä tarvittu, kuin yksi hurjistunut isku päin perhosta, joka istui miehen osalla, niin miehellä ei enää ollut kasvoja. Karhu säikähti niin pahoin että pakeni.

Ehkä luit uutisen tästä tapauksesta. Asia kerrottiin näin: hunajan houkuttamana karhu oli tullut puutarhaan, hyökännyt miehen kimppuun ja tämän kasvot olivat pahasti vaurioituneet.