Löyhä tähtivyö

Roberto Calasson Kadmoksen ja harmonian häät  saa minut katselemaan uudella tavalla yksinkertaisia ja myyttisiä esineitä: kuten lannevyätä ja tähtirataa. Antiikin maailma oli väitä täynnä: jumalten patsaita vyätettiin, morsan tai uhrihärkä sidottiin. Vyän filosofinen puoli liittyy Calasson kehittelemänä siihen, että kaikki kehämäiset koristeet ilmaisevat välttämättämyyttä. Niiden takana on myytti Ananken punoksesta, joka puristaa tiukasti ja periksi antamatta maailman ympärystä, näin se kertoo determinoivista laeista eräänlaisina kahleina.

Pakko ei kuitenkaan olisi oikeaa kreikkalaisen elämää. Suhde pakkoihin edellyttää tiettyä elämäntaitoa, ja nimenomaan kykyä nauttia suhteellisesta vapaudesta. Niinpä Calasso käsittelee antaumuksella kaikkia hälliä sidoksia kuten seppelkruunuja, kaulanauhoja ja erityisesti Afroditen uumilla olevaa läyhää vyätä.

Läyhä kimalteleva vyä Afroditen uumilla, se on miniartyyri taivaalla olevasta linnunradasta. Ja kun jumalatar pukee sen ylleen hän on vastustamaton.