Kustannustaloista pois potkituista tulee agentteja

Saattaa olla että nyt Södikan ovesta ulos astuneista tulee uusia kirjallisia agentteja.

Kirjojen julkinen elämä, niiden lukeminen ja niistä keskustelu, niiden tunnettavuus  on koko kirjan olemassaolon mieli –  mutta ”markkinointi” ei ole sama asia kuin kirjan tunnettavuus. Markkinointia voisi sanoa tunnettavuuden rahoittamiseksi. Kun Sofi Oksanen moitti södikkaa huonoksi kirjojensa markkinoijaksi hän saattoi tarkoittaa, että hän on senverran iso brandi ja tuleva diiva joten enemmän rahaa markkinointiin.

Agentti voi jopa korvata kustantamon. Eräs maamme parhaista kustantajista, Avain, tuntuukin toimivan jo varsin agenttimaisesti varsinkin käännöskirjojen kohdalla. Kuluvan vuoden parhaat kirjat suomesta englanniksi ja maailmankieliltä suomeksi ovat Avaimelta.

Samoin agenttivetoisessa Amerikassa. Kirjailijalle ehkä tärkein hyöty kustantajassa on markkinointibudjetti, mutta koska kustantaja satsaa varsin erilaisin panoksin eri teoksiin, on sopivaa että kirjalliset agentit  neuvottelevat kirjailijoidensa markkinointisopimuksista.  Kirjalliset agentit ovat teemana uudessa Poets&Writers -lehdessä (July – August 2010,( jonka voi ladata luettavaksi linkistä, myös lehden verkkosivut ovat antoisat ) eräänä teemana ovat kirjalliset agenit ja heidän työnsä.  Kun eri haastatteluja lukee, ja peilaa sitä Suomen tilanteenseen huomaa vääjäämättä sen että juuri agentit huolehtivat kirjailijoidensa julkisuudesta tavalla joka muistuttaa sosiaalisessa mediassa toimimista. Markkinointi on huono sana kuvaamaan sitä vivahteikasta toimintaa, mitä agentti tekee.

Samassa Poets&Writers -lehdessä esitellään raadin valitsema viisi kiinnostavaa esikoiskirjailijaa – tänä vuonna kaikki ovat pieniltä indie -kustantamoilta julkaisseita. Onkin sopivaa katsoa mitä esikoiskirjailijat tekevät kirjansa levittämiseksi.  Kaikki kiertävät lukemassa tekstejään erilaisissa kesätilaisuuksissa. Kolmessa haastattelussa on sanottu jotain kirjan julkisesta elämästä.

Kansikuva -kirjailija kiertää fiksi-polkupyörällään kaupungista ja luentatilaisuudesta toiseen. Novellisti -nainen on yllätyksekseen ehdolla erääseen kirjallisuuspalkintoon, aviomies oli lähetellyt teoksesta valitsemiaan novelleja kilpauluihin ja lehtiin julkaistavaksi. Kolmas esikoisteos on kuin yksinkertaistettu hyperteksti,  lukija voi valita lukutapansa (puristi, seikkailija, skeptikko ym.)  Kirja hankkiin lukijansa pääasiasta verkosta,  lukemista harrastavien pelaajien foorumeilta.

Kirjallisen agentin päätehtävä on saada kirjailijoittensa teoksille julkisuutta sen verran kun ne ansaistevat, sanotaan lehdessä.

(2010)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *