Konservatiivinen opiskelija on huoliteltuna facebookissa

On jotenkin järkyttävää lukea henkilökuvaa eräästä tavanomaisesta, amerikkalaisesta Facebookia käyttävästä opiskelijasta. Selailun alla olevassa Online Social Networking on Campus -teoksessa. Teresa, Bostonista, opiskelee taidehistoriaa vain siksi ettei vielä päässyt oikeustieteelliseen. Humanistiset aineet astinlautana saa minut tarkkaavaiseksi, miten nuori konservatiivi käyttää facebookia. Hän ei ole yhdessäkään taiteeseen liittyvässä ryhmässä, mutta mustat-juristit ja tulevat-juristit ryhmissä hän on mukana.

Teresa on varsin huoliteltu profiilinsa suhteen. Ei missään nimessä kännikuvia, ja myös ystävien laittamista kuvista hän pyytää usein poistettavaksi ne joissa on kyse juhlista. Syyksi Teresa sanoo, ystäville ”ettei näytä hyvältä siinä kuvassa”. Erääksi syyksi hän sanoo ettei halua vaikuttaa epäilyttävältä mahdollisen työnantajien kannalta.

Vain kerran hän on toiminut mielestään epäilyttävästi Facebookissa. Eräs ystävätär, toisesta yliopistosta, halusi mustasukkaisena kurkistaa poikaystävänsä ex-tyttöystävän profiilia ja valokuvia. Teresa lainasi salasanaansa.

Teresa seurustelee huippu-urheilijan kanssa. Profiilikuvassa hän poseeraa yhdessä Joen kanssa. Joe on Facebook -profiilinsa kanssa vieläkin tarkempi kuin Teresa. Ja jos taideopiskelijat kuuluvat Teresan mukaan vältettävään sekoilusakkiin, niin urhailija-poikaystävästään hän sanoo: ”Ymmärrättehän, että Joen täytyy asemansa vuoksi tarkistaa koko ajan mitä hänestä sanotaan Facebookissa. Minä ilmoitan hänelle heti. jos hänen seinälleen ilmestyy mitään mistä en pitäisi, ja hän poistaa kaikki sellaiset viestit.”

Konservatiiviset asenteet näkyvät kammottavan selvästi, tutkimuksessa on toki mukana myös radikaaleja hahmoja mutta niistä myöhemmin. Ehkä esittelen poliittisesti aktiivisen, homoseksuaalin, kirjallisuuden ja kieltenopiskelijan Facebook -analyysin.

(2009)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *