Naiset, joita mies suojelee

Miksi tämä maalaus on niin roomalainen? Caesar Santosin ”Family Arrangement” on työ joka näyttäisi sijoittuvan taidemuseoon, ja sellaisena siitä on varmaan luettavissa jokin taiteilijamyytti. Mutta koska se on niin klassisella tyylillä tehty – mieshahmon ylväs profiili muistuttaa roomalaisen Caesarin kuuluisaa rintakuvaa, ja tila on kuin roomalainen palatsi – maalauksella on yhteys klassiseen antiikkiin.

PATRIARKAALISUUS on kysymys mikä teoksen taustalta nousee. Maalaus kertoo tarinan, mutta en lähde keksimään enkä kuvittelemaan mistä kuvassa on kyse. Mies ja kaksi naista sekä kaksi tyttöä muodostavat traagisen asetelman: naiset ovat miehen ympärillä, paitsi surren myös saaden hänestä turvaa. Toinen tyttö on pyörtynyt ja toinen hoivaa häntä. Miehellä on kivääri ja se huipentaa sommitelmasta kolmion, klassinen asetelma siis, mutta tutumpi madonnan kuin miehen ympärille rakennettuna.

Patriarkaalisessa antiikissa naisten ja tyttöjen täytyi aina olla miehen alaisena; miehen suojeluksessa ja omistuksessa. Naisen siirtyminen isän omistuksesta aviomiehelle oli vaarallinen tapahtuma, koska jos tuossa riitissä jokin meni pieleen niin morsian saattoi jäädä harhailemaan kuin haamu, joka ei kuulu minnekään. Tästä muinaisesta lähteestä syntyy tuo naisen niin arvostama turvallisuudentunne, miehen tarjoama vakaus – ne ovat patriarkaalisia tunteita, joihin suhtaudun jokseenkin ironisesti.

Näen tämän maalauksen ironisena, asetelmana johon on tuotu molemmat vaimot ja tyttäret, joita mies ylväässä asennossa suojelee. Mutta se on jo tulkintaa, tarkoitukseni oli vain kiinnittää huomiota roomalaiseen patriarkaalisuuteen peusasetelmana, josta maalaus voi kehittyä monenlaiseksi tarinaksi.