Catulluksen koskettelua

Tämä elokuu tuntuukin enmmän roomalaiselta kuin kreikkalaisten helteenien kuukaudelta, kuumuuskin on erilaista, Augustusmaista.

Roomalaiset uskoivat, että barbaareilta puuttuivat hyväilyn ja koskettelun taidot, että he lempivätkin tylysti ja väkivaltaisesti. Näinhän barbaareista aina luullaan. Catulluksen sanotaan olleen ensimmäinen joka on antanut koskettelulle ja suudelmille tilaa runoissaan. Tosin parasta on hellyys ja pieni vihjaus kivun suuntaan:

”Sinun täytyy näykkiä Lesbiaan sormia,
Sinun täytyy nipistää niitä kipeästi.”

(Catullus, suom.Kemppinen)

Mutta näihin rakkauden osoituksiin ei kannata liittää kovin paljoa omia modernin ihmisen tunteita, suudelmatkaan eivät ole roomalaisille olleet sellaisia kuin amerikkalaisissa roomatisoinneissa esitetään. Suudelma on ollut ensi sijassa tunnistamisen merkki ystävien ja sukulaisten kesken.

Entä sitten hävyttömyydet? Catulluksen laulut ovat legendaarisia nimenomaan seksuaalisten herjojensa takia. Jukka Kemppinen on suomentanut näitä vapaamittaisesti, mutta kuinka ollakaan, parhaassa lohkaisussa onkin hyvää riimiä ja poljentoa:

” …oikea on käsi taaton tahratumpi,
pojan taas peräpää on ahmivampi.”

Mutta olisi erehdys ajatella, että roomalaiset ne ”sanoivat asiat suoraan, kaunistelematta” . Tarkemmin kun Catullusta lukee niin huomaa, että näissä herjoissa on varsin paljon imperatiivia, ja jos ei ole niin säe kuulostavat kirouksilta. Se mitä nykyaikaiset ihmiset kuvittelevat suorasanaisuudeksi ja pidäkkeettömäksi kiroiluksi on tuona aikana kuulunut manaamisen rituaaliin.

”Turhaan: juonia mulle hankkintetkin,
kohta sun otan kiinni, turpas töhrään’
(irrumo)”

Irrumo viittaa fellaatioon, joka on muuttunut osaksi häpäisyä. Verbaalinen häpäiseminen on manaamista, jota Catullus käyttää ahkerasti sitten, kun rakkaussuhde Lesbiaan kanssa on kääntynyt vasakohdakseen, mutta hän on yhä kiinni naisessa. Me luulemme että hän on pettynyt ja katkera, mutta sen ajan mukaan Catulus aloittaa säänöllisen naistaan halventavan manaamisen, koska muuten hän ei pääse pois piinasta.

Catullus esitti runojaan roomalaisissa orgioissa, tapana ei ollut lukea yksin runoutta, mutta sitä emme tiedä nautittinko koskettelurunoista sekä hävyttömyyksistä ennen orgioita vai niiden jälkeen.