Athene haluaa riisuutua

Ensimmäiseksi Athene sukelsi veteen.

Uimaan menoon liittyvät eleet olivat Athenen ensimmäiset; riisuminen ja sukeltaminen. Yleisesti tunnetaan, että Athenen syntymä oli varsin vaikea. Hän syntyi Zeun päästä astuen esiin täydellisesti aseistautuneena.

Kyse ei ole siitä, että vihaisella tuulella olleen Zeun lapsi olisi myös sotaisa. Athenen syntymä on normaalin syntymän vastakohta. Tämä oli tärkeää helleeneille, joille jumalat olivat täydellisyyden kuvia ja siksi erillisiä, kullakin jumalalla oli oma loistonsa ja reviirinsä. Kun tavallinen lapsi syntyy maailmaan turvattomana, niin Athene syntyy varmana,panssareissaan, liiankin kyvkkäänä puolustamaan itseään.

Tämä oli Zeun ajatus: kukaan ei koskaan saa päästä loukkaamaan hänen Athene -tytärtään. Siksi tytär on heti syntyessään täydellisesti aseistettu.

Ehkä aseistus on mukana kuitenkin vain siksi, että Athene voi riisuutua, ehkä hän on riisuutumisen figuuri ja varsinainen Athene alkaa tulla esiin vain riisuutumalla. Hän heittää pois miekkansa ja kilpensä, riisuu rintapanssarinsa. Ja sitten hän sukeltaa uimaan.

Menettämättä vähääkään varmuudestaan ja koskemattomuudestaan – ikuisena neitsyenä – hän sukeltaa meren aaltoihin ja liittää kaikkiin noihin suvereenin Zeun tyttären ominaisuuksiin vielä vapauden.