Artemis ja vapaat uimapaikat

Artemis -jumalattaren pyhätöt olivat samalla uimapaikkoja: ne sijaitsivat jokivarsissa ja meren rannoilla. Artemisin (neitsyiden ja metsästyksen jumalattaren) rituaaleista tärkein oli varattu vain tytöille, jotka osallistuivat tällaisen uimapaikan mysteereihin, siellä he muuttuivat tytöistä naisiksi. Nämä uimapaikat olivat täysin suojaamattomia – se oli Artemisin vaatimus – ja sellä nuoret naiset viettivät alastomina juhliaan.

Jos tuota luonnon helmassa vietettyä juhlaa häirittiin, niin Artemiksen kosto tuli olemaan hirvittävä. Hyväksikäyttö oli asia, jota Artemis ei hevillä antanut antaaksi, siinä meni raja josta Artemis oli tarkkana. Mutta jos tytöt saavat kylpeä rauhassa ja vapaasti, niin Artemiksen vastapalvelus oli, että koko kaupunki sai olla rauhassa ja jumalatar suojeli sen rajoja.

Kerrotaan, että Artemis antoi Spartan sotilaiden hyökätä Attikan kaupunkiin ja tehdä siellä tuhojaan, koska Theseus ei ollut kunnioittanut Artemiksen pyhättöä. Theseus oli raiskannut nuoren tytön, hyväksikäytetty lapsi oli myöhemmin kuuluisaksi tullut Helena (hellaan kaunein nainan). Jostain erittäin tarkasta ja loogisesta syystä Artemikselle siis tyttöjen ruumiillinen vapaus oli kaupunkivaltion vapauden ehtona.

Kerrotaan, että lamnoslaiset miehet olivat kerran nähneet tällaisen uimassa leikkivien tyttöjen joukon, ja raiskanneet ja tappaneet kaikki. Seuraavina vuosina Lamnoksen kaupungissa mikään ei kantanut hedelmää: viljan tähkät jäivät tyhjiksi, lehmät eivät tulleet tiineiksi ja vauvat kuolivat äitiensä kohtuihin. Kun kyläläiset kysyivät Oraakkelilta mistä kato johtuu, miesryhmän teko tuli ilmi, vasta kun oikeat hautausrituaalit ja Artemiksen lepyttämiset oli suoritettu, tilanne muuttui.

Artemis oli jostain syystä neitseiden ja vapaan luonnon jumalatar, joka suojeli erityisesti kaikkea kaunista mutta ei-seksuaalista. Artemis raivostui heti sellaiselle, joka loukkaa tyttöjen viattomia uimaleikkejä. Artemis itse oli ikuinen neitsyt ja kuuluisin häneen liityvä tarina kertoo juuri samasta asiasta, kuin hänen rituaalinsa. Artemis oli joessa kylpemässä, kun eräs metsästäjä Akteon lumoutui niin että oli käymässä käsiksi. Artemis roiskautti vettä ja samassa hetkessä metsästäjän omat koirat muuttuivat pedoiksi jotka raatelivat miehen.

On siis hyvin loogista että Artemiin rituaalien täytyi tapahtua suojattomilla rannoilla, ja itse suojattomuutta sekä viattomuutta juhlien. Emme tiedä mitä tällaisessa rituaalissa tapahtui, kun tyttö valmistautui tulemaan naiseksi. Mitään seksuaalista se ei ollut, päinvastoin, ehkä heitä valmistettiin säilyttämään jotain ei-seksuaalista itsessään myöhemminkin.

Saattoi olla että tytöt muuttuivat rituaalin jossain vaiheessa eläimiksi. Saattoi olla, että rituaaliin osallistui Artemiin eläimiä. Tähän viittaa ainakin kertomus, jonka mukaan karhu oli raapaissut tyttöä rituaalin aikana. Veljet kostivat tapahtuneen tappamalla karhun, ja tästä Artemis puolestaan raivostui niin, että päästi ruton kaupunkiin. Taudin laantumisesta on kaksi tarinaa, ensimmäisen mukaan Artemis vaati tytön uhrattavaksi karhulle ja toisen mukaan Artemis vaati tyttöä tanssimaan karhuksi pukeutuneena hänelle.

Näin siis uimapaikka saattoi olla kaupungin tulevan vuoden kannalta keskeinen paikka, sen piti olla suojaton ja vapaa niin että tytöt saattoivat kokoontua sinne ilman uhkaa, ja eläimet. Myös vapaasti kulkevien villien eläinten täytyi päästä tulemaan samalle rannalle jos kerran Artemis tahtoi.

Lähde: The Scared and the Feminine in Ancient Greece