Afrodite kosketteli miehen riekaleiksi

Helteenit erosivat barbaareista aikoinaan siinä, että vain helteenit urheilivat alasti. Kun barbaareilla oli erilaisia urheiluasuja, niin helteenit riisuutuivat, öljysivät kroppansa ja kipaisivat kentälle. Artemis oli antanut heille siihen luvan.

Onneton tarina Hippolytoksesta, kertoo millaisia voimia tällainen saattaa vapauttaa. Hippolytos itse oli urheilijanuorukainen joka ei seksistä välittänyt. Tosin hänen epäiltiin palvovan omaa itseään, kuitenkin öisin hänen kerrotaan viettäneen aikaa sanojen lumoavan tuoksun vallassa runoilijana.

Roberto Calasso kertoo:
”Hippolytos oletti olevansa yksin, kun hän aamunkoitteessa harjoitteli alastomana stadionilla. Hänen vartalonsa kiilteli koskemattomana.

Mutta naisen silmät seuravsivat häntä herkeämättä. Hippolytoksen äitipuoli Faidra tarkkaili poikaa ja pani merkille jokaisen lihaksen jännittymisen. Faidra katsoi häntä himoiten ja hieroi hikisillä käsillä hentoja myrtinlehviä. Kun halu kasvoi sietämättömäksi, hän irrotti hiuksistaan neulan ja lävisti sen kärjellä myrtinlehdet tallentaen samalla silmillään Hippolytoksen jokaisen eleen. Paitsi myrtinmarjaa myrton merkitsee myös klitorista.” (235)

Hippolytoksen kuolema on oikeastaan Artemiksen virhe ja osoittaa millaisen voimien uhriksi tämä viaton nuori voi joutua jos oma jumalatar unohtaa suojelun. Hänen öljytty hipiänsä oli Faidran katseiden kohteena, mutta myös Afroditen voimakas, ja ihmiselle kestämätön hyväilynhalu heräsi.

Faidra -tragediassa kerrotaan, että kuolema vei Hippolytoksen, kun hänen tammavarsansa pillastuivat Poseidonin suunnatonta härkää, joka yllättäen nousi merestä uimasta. Hippolytos putosi kärryiltä ja sotkeutui ohjaksiin. ”Tammat raahasivat hänen pölyn ja veren tahraamaa ruumistaan pikin teräviä kallioita, joiden kärjet raatelivat nuorukaisen. Silloin Hippolytos tunsi ”hajoamisen etenevän aivoissaan”, hän keskusteli hetken Artemiksen kanssa ja tajusi olevansa myrtinlehti.

Sitten Artemis poistui sieltä missä Afrodite oli vienyt hänen nuorukaisensa, koska hän ei vaan voi sietää ihmisen kuolinkamppailun katsomista. Kerrotaan että pieni kukkaistuoksu viipyi hetken paikalla.