Saturnaliasta tiedän vain sen, että roomalaisille se oli kuin joulu ja uusi vuosi samaan aikaan. Silloin roomalaiset antoivat lahjoja. Silloin he joivat viiniä oksenteluun asti, koska sitä pidettiin terveellisenä ja hyvänä alkuna tulevalle vuodelle. Yleensäkin talvisaikaan oksentamista suosittiin, toisin kuin kesäaikaan jolloin se oli huolestuttava merkki.
Yleensä viinin juontia harrastettiin aterioilla, mutta varhaisessa vaiheessa Rooman nuoria miehiä villitsi uusi tapa: tyhjään vatsaan juominen. Silloin viini nousi helposti päähän ja oksentelukin oli helppoa.
Saturnaliaan kuului lahjojen antamista. Ja sen tiedän, että Saturnalia oli karnevaali, jolloin kaikki olivat tasaveroisia, niin että mies saattoi antaa pois toogansa ja jatkaa juhlimista saatuaan joltain toiselta toogan tilalle.
Laurence Rayn teos Roman Passions (2010) kertoo että Saturnalia oli tasaveroisuuden juhla, joka oli samalla omistettu luksukselle ja nautinnoille. Seitsemän päivää kestänyt karnevaali päättyi Sigilaria -juhlaan, jossa lahjoja annettiin pääasiassa vain miehille. Naisetkin saattoiva antaa lahjoja vaikka eivät itse niitä saaneet, heidän piti odottaa kevääseen ja Matronalia -juhlaan, jolloin heidän vuoronsa oli saada lahjoja.
Sopivien lahjojen valinnalla ilmaistiin mistä ystävän uskottiin pitävän. Kalliita lahjoja annettiin niille joita arvostettiin. Vaihdon periaatteeseen kuului, että saajan pitäisi arvostaa antajaa takaisin yhtä paljon. Tämä lahjan logiikka johti vararikkoihin, niin että lahjat jouduttiin rajaamaan kohtuullisiksi erityisesti aviopuolisoiden kesken.
Kalliiden lahjojen vastakohtana olivat rihkamalahjat, köyhien käsityöt, niitä saatiin tutuilta ja ne annettiin heti eteenpäin. Kun runoilija Martialis sai lahjaksi servietin, hän laittoi sen välittömästi kiertämään. Joku saattoi antaa lahjaksi pelkän pavun, ja ilmaista sillä tavalla suhdetta, pelkkä oliivikin oli enemmän. Mitättömiäkin lahjoja siis uskallettiin antaa, ja ilmaista sitä, että kaikkia ei oltu kutsuttu omaan yltäkylläisyyden ja nautinnon juhlaan, vaan heille tarjottiin jotain muuta.
Tasaveroisuus ja yltäkylläisyys liittyy nerokkaasti yhteen Saturnaliassa, sillä voihan olla että runsaus on paradoksi: tasaveroisuuden eikä tuloerojen hedelmä kuten nykyään luullaan. Eri asia on sitten se, että vaikka kaikki orjat olivat tervetulleita runsauden juhliin,niin vihamiehet toivotettiin köyhyyteen ja papusoppaan