Joulukuusen kehät

Vanhoista malleista näkee enemmän. Esimerkiksi sen, että meillä on joulukuusi  samalla perusteella kuin Jupiter on taivaalla kehineen. Kuusen runko edustaa maailman runkoa, ja oksien vuositasot edustavat kosmisia kehiä. Joulukuusen kartiomainen muoto – se on ehkä geometrisin kaikista puistamme – ilmasee hallittua järjestystä.

Jo kauan ennen joulukuusen aikaa, joissain esikristittyjen katakombeissa on kattoon kuvattu puun oksisto sekä oksien hedelmät. Tutkijoiden mukaan hedelmät ovat edustaneet planeettoja ja keskellä on loistanut Betlehemin tähti.

Sevää on, että tämä kosmisia kehiä korostava joulukuusimalli vaatiisi nykyään toteutettuna uudenlaisen ja tarkan leikkauksen. Vuosikasvun olisi hyvä olla mahdollisimman suuri, koska oksien väli olisi silloin pitkä. Oksapehkojen taas ei saisi olla nopeakasvuisen harvaa, vaan mahdollisimman tiheää.

Tällaisesta kuusesta ei typistettäisi latvaa kuten nykyisistä farmikuusista, vaan oksien latvoja napsittaisiin alkukesästä pois, niin että kunkin vuoden oksarenkaasta tulisi mahdollisimma tiheä. Projektini tulee viemääb muutamia vuosia, mutta unelmana on saada viiden vuoden kuluttua lahjoitettavaksi kaksikymmentä tällaista ainutlaatuista kuusta.