Votiivikirkko, maailman puhkeamispiste

(16.10.2016) Kukaan ihminen ei ihmisenä ole laiton. Muistan  nuo lauseet Votiivikirkon tienoilla, ja keväällä 2013 kirkko vielä piti pakolaisia suojassa, kuten tämän merkinän lopulla, sen vanhimmassa osassa selostan. Elfhilde Jelinek teki turvapaikkaa hakevista pakolaisista näytelmän 2013 näitten tapahtumien jälkeen.  Die Schutzbeflochenen, jonka kuvauksia ja arvioita olen lukenut, kuuluu poliittisen teatterin komeaan lajiin. Äärioikeistolaiset ryhmät ovat jatkuvasti pyrkineet estämään sen esitystä, viimeksi 2016 keväällä.

dieschutzbes

(18.3.2013) Votiivikirkon seinusta on ollut Ford-mainoksena koko talven. Onhan se törkeää. Erityisesti katolilaisia harmittaa tällainen rakennusliikkeen oikeus käyttää remontin aikana kirkon ympäristöä ”vapaasti”. Usein rakennusliikkeet mainostavat itseään, mutta nyt firma on syystäkin jättänyt itse esittelyt pois ja päättänyt tehdä rahaa automainoksella.

auto3

Paikka on sikäli osuvasti valittu, että kirkon kupeesta kaartaa nelikaistainen väylä, joka on varsinaisten kiihdytyskilpailujen näyttämö, jossa Luojan armosta nopeusrajoituksia ei tunneta – Mersut, Audit, Porschet ja Fordit siellä ampaisevat valojen vaihtuessa renkaat kiljuen ja rinta rinnan kohti jalankulkijoita, kääntyen sitten loivasti oikealle ja kadoten.

Nykyaikainen mauttomuus on tunkenut tuon rakennusfirman myötä myös itse kirkkoarkkitehtuuriin: kirkon kattoveistoksina olevien kotkien päät on tuunattu valvontakameroilla. Kieltämättä se on aika osuvaa.

Ajan ilmiöt siis keskittyvät tähän Wienin Votiivikirkkoon,siihen on suorastaan liimautunut niin isot ja ajankohtaiset kysymykset, että rauhalliset ja kalmistomaiset kirkot vaikuttavat hautakiviltä.

Metafyysisessä mielessä Votiivikirkkoon  keskittyy niin suuret jännitteet, että vain ihmeteot puuttuvat. Samanaikaisesti kun tämä rakennusfirma suorastaan loukkaa kirkkoa toimillaan, niin kirkon suojissa oli pitkään pakolaisryhmä, jolla oli karkoituskielto päällä. Ford-mainoksen kupeeseen tuli pienempiä iskulauseita – yksikään ihminen ei ihmisenä ole laiton.

Votiivikirkko voitti kamppailun, niin että pakolaisryhmän ei tarvinnut nukkua enää kirkon lattialla. He saivat asunnon ja toivottavasti myös mahdollisuuden.

Tallenna