Parasta olla naiivi

wienkahvila1-300x81(12.2.2013) Onhan tuo maalaus huonokuntoinen ja likainen, mutta onko se todella 1920-luvulta Unkarista Wieniin muuttaneen avantgardistin Bela Kadarin maalaus. Voiko tällaisen ostaa noin vain kirpputorilta pilkkahintaan ? Katson wikipediasta, kyllä tällaisia töitä Kadar maalasi, mutta parempia.

kadarbela

Selvää on, että työ on harjoitelma. Katson tarkkaan taulun signeerausta, voi se olla väärennetty siihen jälkeenpäin. Kuuluisan taiteilijan nimen väärentäminen on vakava rikos, ja voisin ilmoittaa, että Kettenbrückenin viikonlopputorilla myydään väärennettyä Kadaria. Sitten taas palaan vertailemaan oikeita Bela Kadarin töitä – ei, tämä on niin naiivi tutkielma, ettei se vedä ollenkaan vertoja taiteilijan oikeille töille.

Sitten muistan, että ostin työn siksi, että se muistuttaa omia lukioaikaisia maalauksiani, kun ajattelin että tällaista on modernin ajan taide. Maalauksen hevonen muistuttaa Tove Janssonin tekemiä Drontin kuvia. Tuossa hevosessa on jotain samaa kuin tässä talossa. Passiivienergiatalo, jossa ei lajitella jätteitä ja jossa opiskelijat lojuvat kuumassa suihkussa määrättömän pitkään.Sellainen hevonen minulla on nyt seinällä.

Toisaalta Kadarkin oli mukana saksalaisessa Der Sturm-lehdessä, mukana haaveilemassa uudesta aikakaudesta. Ja nuo oikeat Kadarin teokset ovat niin hienoa ja jäntevää työskentelyä että seuraavaksi koetan löytää ihan tavallisen taidekirjan jossa olisi Kadarin töitä.

Tallenna