Metrovaiston kehittäminen

cropped-wien-kevat
(16.4.2013) Metroa voin joutua odottamaan korkeintaan neljä minuuttia, enkä aikaisemmin ole kiinnittänyt huomiota ehtimiseen. Viime viikolla osuin kuitenkin niin monta kertaa paikalle täsmälleen metron saapumisen aikaan, että uskoin itselleni kehittyneen metrovaiston. Sellaisen, joka kokeneilla käyttäjillä ilmeisesti on.

Tämä on tyypillinen metrotaudin oire, nyt tiedän sen, ja kuinka se kehittyy juuri oikea-aikaisuuden sattumista, ja tämän, eräänlaisen viruksen, seurauksena kehittyy närkästys siitä että joutuu hieman odottamaan. Joskus se herättää suorastaan raivoa, jos joutuu kuuntelemaan etääntyvän vaunun kohinaa. Muutama minuutti, jolla aiemmin ei ole ollut merkitystä, muuttuukin levottomaksi odottamiseksi.

On selvää, että minä tulen aina olemaan kömpelö tässä kulttuurissa, verrattuna niihin jotka ovat syntyneet ja kasvaneet metrossa.Joskun tunnistan väläyksenomaisesti sen, mitä merkitsee että metrosta on kasvanut luonteva osa omaa ruumista, eräänlainen pitkä tempasisujalka.Vaunun valinta, oven avaus, paikan haku – ja äkkiä, täydellinen poissaolo.

Niinpä kuvittelin, että metsäläisenä minulla olisi etiäiset hallussa, että olisin perinyt vaiston joka ilmoittaa vieraan olevan tulossa, vaiston, mitä metrolainen ei ikinä voisi omaksua. Olin tyhmä. Etiäisten tunnistaminen on niin hienon taito, että sitä ei tällaiseen kannata tuhlata.

Minuun iski sitten negatiivinen metrovaisto. Mistä osasinkaan aina tulla paikalle silloin, kun ihmisvirta oli purkautunut vaunun ovista, aivan kuin olisin halunnut päästä kuuntelemaan etäältä ovien sulkeutumisen merkkiääntä.Tosin myöhästymisen saattoi tunnistaa jo kadulla, kun purkutungoksen ensimmäiset kiirehtijät tulivat vastaan. Silloin on jo liian myöhäistä yrittää kiirehtää. Koko homman tuloksena oli se, että aloin ärtyä turhan takia.

Tiedän kyllä että metrolaiset seuraavat kännykän kellon sekunttivirtaa, ja elävät sen mukaan, ikään kuin synkronoivat kävelynopeutensa ja metron lähdön. Minä olen vanhanaikainen, minulle tuollainen sekuntien seuraaminen merkitsee vielä stressiä, heille se on luonteva online. Oikea-aikainen paikalletulo on vain pieni tekniikka, joka vain kannattaa opetella täällä Wienissä, missä metrojen aikataulut toimivat jopa tarkemmin kuin minuutilleen.

Tallenna